fbpx
Merj élni! A bennünk élő istennő: HÉRA
16321
post-template-default,single,single-post,postid-16321,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

8. HEKATÉ

A bennünk élő istennő: HEKATÉ

Nem sorolták és ma sem sorolják a legfőbb mitológiai istennők közé.

Valószínűleg nem túl sértődékeny, bőven megelégszik azzal, hogy
távolságtartás, félelem, borzadály övezte és övezi alakját.

Igen korántól – már nem az életet-halált összekötő, gyógyító, látó, bölcs öreg istenasszonyként – hanem a boszorkányok úrnőjeként definiálták.

(Ugye világos, hogy rengeteg sámánasszony, füvesasszony, bába, vöröshajú és szeplős, vagy csak túl szép és erős erotikus kisugárzású nő, automatikusan a „boszorkány kategóriába” sorolódott anno?!)

Az útelágazásoknál, a temetőkben, bűntények helyszínén, álmokban, látomásokban jelenik meg, általában három fejjel, hat karral ábrázolják.

A három arc: három irány, amelybe betekintése van: Múlt, Jelen, Jövő. Három női életszakaszt is jelöl: Szűzlány, Anya, Bölcs öregasszony.

A hat kar: háromban fáklyát tart, ezek által a Sötétséget bevilágítja Fénnyel, a negyedikben kulcsot, ami a titkos tudáshoz nyit utat, az ötödikben kötelet, amely az élet örök körforgására emlékeztet, a hatodikban pedig tőrt, ami a káprázatoktól segíti megszabadulni a halandókat.

Kötélen tartott fekete kutyái (megszelídített, féken tartott ösztönélet jelképei) kísérik lépteit, bejárása van az Alvilágba (a tudatalatti és a halál birodalma). Megvesztegethetetlen, szenvtelen, „túl van” az emberi dimenziókon…

Egyetlen történet mesél arról, amikor a szíve szerint cselekedett: HEKATÉ volt az a bátor istennő, aki komolyan vette Démétér fájdalmas jajveszékelését, ezért elvezette őt az Alvilágba, lányához, az elrabolt Perszephonéhoz. Mindenki más csak lapított, úgy tett, mintha semmit sem hallott volna.

HEKATÉ, nem szívtelen.

De tény, hogy a létezés teljes dimenzióját kutatva, érzékelve, annak mély összefüggéseit felismerve, a Természet erejét ismerve és elismerve, és az emberi természet minden fényes és sötét aspektusát alaposan kiismerve – nem sok illúziója, szentimentalizmusa, humora maradt…

HEKATÉ – már NEM HARCOL, mint Artemisz, NEM INTELLEKTUALIZÁL, mint Athéné, NEM HÚZÓDIK VISSZA, mint Hesztia, NEM ANYÁSKODIK fölötted, mint Démétér, NEM SODRÓDIK, mint Perszephoné, NEM HISZTÉRIÁZIK, mint Héra, NEM BŰBÁJOL, mint Aphrodité…

HEKATÉ – – – V A N.

HEKATÉ, nem fél semmitől és senkitől, már nem akar senkit és semmit, csak az igazságot akarja.

A Valóságot akarja.

Nem alkuszik.

Az e heti szerdai alkalom – „A bennünk élő istennők tánca” csoport utolsó, záró alkalma is lesz egyben. Félidőig – HEKATÉ, utána pedig a folyamat összegző gyakorlatok, táncok. És a búcsú.

(2023. szept. 30-án egy TELJES NAP-os workshopot tartok a BENNÜNK ÉLŐ ISTENNŐK témában. Mozgás, tánc, bodywork, dramatikus gyakorlatok, alkotás. Figyeljétek az eseményt!)

 

Tünde