fbpx
INTEGRÁL SZEMLÉLET - Merj élni!
15592
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15592,bridge-core-1.0.6,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

INTEGRÁL SZEMLÉLET

INTEGRÁL SZEMLÉLET

Az integrál szemlélet egy szintetizáló szakmai irányzat, amelyet a világhírű amerikai filozófus, író, – Ken Wilber alkotott meg, – és mára több millió képviselője van szerte a világon. A rendkívül izgalmas elmélet- és gyakorlatrendszer szakértői módon szintetizálja a nyugati pszichoterápiás, pszichológiai ismereteket, valamint a spirituális bölcseleti hagyományok tudatról szóló tanításait. Az így kapott teljes spektrumú emberképet alkalmazza az élet minden területére, úgymint a gyógyítás, az orvoslás, a pszichoterápia, a coaching, a közgazdaságtan, az üzleti élet, a jog, az ökológia, a politika és a művészet területeire.
Az integrál szemlélet egyszerre kelet és nyugat szintézise, tudomány és spiritualitás (vallás és misztika) szintézise, test és elme szintézise, egyén és társadalom szintézise. Az ember lelki és szellemi ismeretei mellett kitér az evolúció, a társadalom, a kultúra és az ökológia kérdéseire. Integrálja az ősi, évezredes bölcseleti tudást a modern tudomány ismereteivel.

INTEGRATÍV CSOPORTMUNKA

A kizárólagosság, elhatárolódás, szűkítés helyett – hiszünk a létezés tágasságában, az összefüggések és összefűzöttségünk örömteljes megélésében.
Az emberre – az Univerzum polgáraként tekintünk, mélységes beágyazódásban spirituális, lelki és fizikai valójában egyaránt.
Úgy tartjuk, hogy az ember a Világegyetem titokzatos szövedékének a része , minden létezővel, láthatóval és láthatatlannal összekapcsolva, és felelősséggel ezek iránt.
Valamint – felelősséggel önmaga, önmaga tudati fejlődése iránt.
Az integratív/integrál szemlélet és módszer NEM EGY bizonyos technika, gyakorlat, iskola által kizárólagosan preferált és jóváhagyott gyakorlatokat, rendszereket és világképet képvisel – és csak azt… –, hanem BEENGEDŐEN kémleli a horizontot, és nem csak az európai kultúra határain belül keresgél.
Alkalmazni igyekszik lehetőleg minél többféle tudást, közelítést, gyakorlatot, amely elraktározódott az elmúlt évezredekben.
Így lehetséges az, hogy az (általam is vezetett) integratív csoportokban – dolgozunk a Mező (morfogenetikus mező) energiájával, a verbalitás mellett pedig igen sok a mozgásos, rítus-teremtő feladat, sok az érintés, és vannak transzlégzést segítő gyakorlatok is.
Természetesen dolgozunk a transzgenerációs mintázatokkal, van, hogy „szerepcserézünk”, mint a pszichodrámában, van, hogy alkotunk vagy táncolunk.
Sok zenét használok, tematikus gyűjteményeim vannak, amelyekből könnyen és gyorsan tudom kiválasztani a megfelelőt attól függően – mikor-mire van igénye az egyéni-, vagy a csoportfolyamat egészének.
Fókuszált jelenléttel, érzékeny tudatossággal „járkálunk” a módszerek és a „világok” között. Úgy, ahogy arra – éppen szükség van.
Az „integratív” – egy szerető, szövetséges áramlás az emberek között, nincs hierarchikus leosztottság, a vezető soha nem főnök.
Sem ő, sem más – nem gerjeszt fölösleges csoportdinamikát. Miért? Mert – nincs rá idő. Nem nyílnak ki olyan terek… A „jó öreg, pöffeszkedő Ego” – valahogy, önszántából ajtón kívül marad.
Egy nagy-nagy „emberi-KÖZÖS”-ben találkozunk már az első pillanattól fogva, ahol nincsenek vetélytársak, hiszen megértjük: mindannyiunknak ugyanaz fáj a legjobban, és ugyanaz tesz igazán boldoggá.
Boldoggá – ha szeretve és elfogadva vagyunk.
Fájdalommal telivé – ha nem szeretnek és elutasítanak.
Észrevesszük, hogy legtöbben – ezt az utóbbit gyakoroljuk, még önmagunkkal szemben is…
És elkezdünk dolgozni.
Integráljuk a leszakadt én-részeket, integráljuk az elnyomott élményanyagokat, integráljuk a kitaszított, letagadott családtagokat, integráljuk elfojtott érzés- és gondolatvilágunkat, integráljuk a félelmeinket, az árnyék-énünket – és mindeközben (folyamatosan, de sokszor csak úgy „mellékesen”): integráljuk a szeretetet.
Integráljuk – tehát „belsővé tesszük” – a GYÓGYÍTÓ SZERETETET.
Azt a legnagyobb energiát, ami pillanatnyilag is – ezt az Univerzumot egyben tartja, s minden egyéni- és kollektív gazságunk ellenére sem hagyja szétrobbanni.
Az integratív csoportokban erre nyílik tér. Ez az alapja, a szerveződése és az élményanyaga a találkozásainknak.

Könyv-ajánló:

Ken Wilber: A Működő Szellem története (Ursus Libris Kiadó, 2009)
Ken Wilber: Integrál szemlélet (Ursus Libris Kiadó, 2008)
Hermann Hesse: Sziddhárta (Helikon Kiadó, 2020)
Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról (Helikon Kiadó, 2021)
Bert Hellinger: A szeretet rendje – Bevezetés a családfelállításba (Moira-22 Bt., 2012)